Favoritka favoritkou



Pokud alespoň někdy prohlížíte program kin, jistě vám titul The Favourite (Favoritka) neunikl. Co je však na filmu tak zajímavého, že si vysloužil tolik pozornosti i nominací na Oscara?




Pompézní podívaná plná intrik
Pokud jste se nikdy nesetkali s tvorbou režiséra Yorgose Lanthimose, mohl by vám film ze začátku připadat poněkud přehnaný. Čím více se však dostáváte do děje, přestává vás to užírat a přichází až jemné uspokojení z režisérova stylu.
 Film je jednoduše horská dráha, jestliže opravdu dáváte pozor. Všechno se zdá noblesní, ale za malý moment tento pocit zmizí - například scénou se závody kachen. Sarah udělá chytřejší rozhodnutí, pak zase Abigail. Až do konce vás snímek baví hrou, kterou spolu dvě ženy hrají o srdce samotné královny Anny. Snímek není historicky přesný a ani se o to nesnaží. To ho však dělá daleko zajímavějším.
 Dialogy ve filmu jsou chytré. Často v nich najdete spoustu zajímavých myšlenek, které se ve filmu později nějakým způsobem odrazí. Humorem se také zrovna neplýtvá, ale rozhodně nečekejte humor ve stylu Pařba ve Vegas. V některých pasážích se zasměje každý. Někdy je ve filmu však nejvtipnější absurdnost situací, ve kterých se postavy zrovna nachází. Rozhodně to není jedna z těch komedií exkluzivně pro kritiky, kterým se běžný smrtelník ani jednou nezasměje.
 Snímek si také jistě zamilují milovníci módy a kostýmů, protože na obojím si filmaři zakládali.

Hvězdné obsazení v čele s Olivií Colman
Olivia Colman byla ještě před nedávnem prakticky neznámá britská herečka. Proslavily ji až seriály Broadchurch a Noční recepční, ve kterých podala famózní výkony. Rychle se stala váženou i opěvovanou ve svém řemesle. Není se čemu divit. Olivia dokáže okouzlit i bez scénáře díky své velmi příjemné povaze.
Ve filmu jí byla svěřena hlavní role královny Anny. Zlomenou ženu hledající lásku zvládla ztvárnit s přirozeností, kterou jsme na plátně dlouho neviděli. To ji samozřejmě řadí mezi favoritky na Oscara za hlavní ženskou roli.
Ve filmu ji doplňuje Rachel Weisz, kterou pravděpodobně nejvíce diváků zná z kultovní Mumie, a Emma Stone - známá například z muzikálu La La Land. Stejně jako Colman se obě svých rolí zhostily s vervou a za své výkony se nemohou stydět.  Výběr mezi nimi za nejlepší vedlejší ženskou roli na Oscarech bude jistě velmi těžký (a mezi ostatními nominovanými jistě také).
Z mužů ve filmu se nejvíce projevuje Nicholas Hoult. Ten se ve vysoké paruce promenáduje s takovou lehkostí, že jednomu až připadá, že by tak v ní klidně mohl chodit i v normálním životě.

Pro koho film je?
Favoritka je pro každého, kdo si umí užít originální podívanou. Je v něm něco prakticky pro každého. Intriky, humor, trocha akce, drama i vášeň. Nutno podotknout, že pokud se jedná o vášeň, tak ta se projevuje spíše mezi ženou a ženou a rozhodně ne šťastným způsobem.
Vidět tento film se rozhodně vyplatí, i když se vám nakonec líbit nebude. Berte to jako rozšíření vědomostí o dnešním filmovém průmyslu.

Viděli jste Favoritku? Pokud ano, jaký máte názor? Pokud ne, chystáte se?

Komentáře

  1. Neviděla, ale po tomto článku o tom začnu vážně přemýšlet!

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  2. V kině jsem nebyla hodně dlouho, takže ani o filmu jsem neslyšela, ale podle popisu vypadá zajímavě. Mrknu na to do programu :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
  3. Už podľa fotiek aj popisu sa mi film veľmi zapáčil, určite si ho pozriem :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat

Okomentovat